top of page

Åke Sundstedt tävlade framgångsrikt både med sin Cyklon II och med Cyklon-trean. Han slog även svenskt rekord både 1953 och 1954 på Långtarmen i Mälaren. Första rekordet slogs med Cyklon II och en Trim CP. Vid det andra tillfället körde Åke  sin nykonstruerade Cyklon III med en Mercury Mark 50.

Här nedan finns bilder, artiklar och protokoll från rekordförsöken.
Allt är klickbart och öppnas i nytt pop-up-fönster!

1953

Efter rekordförsöken 1953 skrev Curt Borgenstam bland annat så här i KMK:s klubbtidning:

"Vädrets makter var synnerligen onådiga vid de av KMK anordnade rekordförsöken på den klassiska Långtarmsbanan den 30 oktober. Det blåste en frisk kuling, som var mycket besvärande för de lätta racerskroven och grusade alla förhoppningar om verkliga toppnoteringar."

"Åke Sundstedts CU-klasspassbåt, av egen konstruktion, var den enda av deltagarna som inte verkade nämnvärt fartnedsatt genom sjögången. Den är ju också betydligt större och skarpare V-formad, och får därför en mjukare gång. Han körde med ett av de få kvarvarande exemplaren av Trim CP-motorn, som under glansperioden i slutet av 30-talet hörde till de snabbaste och tillförlitligaste racermotorerna. Sundstedts notering blev 31,09 knop."

Klicka för större format!
Klicka för större format!
Klicka för större format!
Klicka för större format!
Klicka för större format!

1954

Rekordförsöken 1954 kördes i början av oktober, men det hjälpte inte mot vädergudarna. Det blåste rejält, och flera av deltagarna (till exempel Harold Eriksson och Abbe Olsson) tvingades ställa in sina försök till rekordslakt. Däremot kunde Åke Sundstedt med sin alldeles nybyggda Cyklon III och en Mercury Mark 50 på akterspegeln ge sig ut. Det resulterade i ett första svenskt rekord i klassen DU - en klass för standardbåtar med motorer på max 650 cc:s cylindervolym. Rekordnoteringen löd på 28,76 knop, något som Åke själv inte alls var nöjd med. Men ett svenskt rekord var det i alla fall!

Klicka för större format!
Klicka för större format!
Klicka för större format!
Klicka för större version!
bottom of page