top of page

Roslagsloppet

1962

Det första Roslagsloppet startade från Saltsjöbaden på Midsommardagen den 23 juni. Det var en häftig känsla att se de drygt 20 fartåken passera i Fällströmmen - alldeles intill familjen Sundstedts sommarställe på Gåsö. Åke Sundstedt och Alexander Jute i en Storfemma hörde till favoriterna.

20 år efteråt kåserade Gits Olsson i tidskriften Båtnytt under rubriken "Så roligt blir det aldrig igen": 

"Det första Roslagsloppet tycks ha varit en tuff tävling med med start i Saltsjöbaden och grov sjö i havsbandet."

"Båtkonstruktören Åke Sundstedt var segertippad tillsammans med veteranen och navigatören Alexander Jute, men herrarna körde bort sig efter att ha haft ledningen under halva loppet."

Startbild från Roslagsloppet 1962 Foto från Båtnytt #14/1971

Om målgången:

"Först kom Bo Lindström ångande i en Power Cat från N K Kristensson, sen kom Eskil (Carlsson), sen kom Sundstedt och Jute."  

 

Läs hela Gits Olssons kåseri genom att klicka här: >>>

1963

Även i det andra Roslagsloppet ställde Åke Sundstedt upp tillsammans med Alexander Jute. De körde samma ekipage som året innan. Även denna gång hörde Åke till favoriterna. Vädret var ännu tuffare än 1962, men man snittade ändå 29,7 knop i 15 m/s vind. Det räckte till en andraplats i klassen XT efter Bosse Lindström och en åttondeplats totalt. Bilder ur tidskriften Båtnytt.

Klicka för större format!
Klicka för större format!

1964

I sin tredje start i Roslagsloppet ställde Åke Sundstedt upp med en helt ny konstruktion i samarbete med tidskriften Teknik för Alla. Det var en StorSpeedy med en Archimedes 43 hp på akterspegeln. Detta blev Åkes sista lopp i hans nästan tjugoåriga tävlingskarriär. Vädret var nästan för bra för att båtarna skulle få bekänna färg ordentligt. Vinden var obefintlig - vilket gav utrymme för de riktigt snabbgående båtarna att dra på rejält. I den konkurrensen hängde Åke Sundstedt inte med. 35 knop räckte inte långt när flera ekipage nådde över 40-strecket.

Klicka för större format

Åke Sundstedt längst ner till vänster

Klicka för större format!

Snart dags för start

Klicka för större format!
bottom of page